• Telefoon: + 31(0)545 29 16 68
  • Email: info@ski-schaats.nl

Skischoenen

Bolster

Skischoenen zijn een even belangrijk uitrustingsstuk als ski’s. Misschien wel belangrijker. De skischoen is de verbinding tussen skiër en ski. Een goede skischoen brengt de energie van de skiër goed over op de ski en zit comfortabel. Natuurlijk hebben verschillende type skiërs verschillende skischoenen nodig.

Het belang van goede skischoenen
Je voet is het lichaamsdeel dat het dichtst op de ski staat. Vanuit je voeten kun je bewegingen het meest direct overbrengen op je ski’s, en ook nog eens heel fijngevoelig. Dan is het prettig als je skischoenen hebt die deze bewegingen inderdaad overbrengen op de ski’s. Via de skischoen zitten je voeten gefixeerd aan je ski’s. Wanneer de schoen niet bij je past, kan dit invloed hebben op je gehele skihouding en skiën.

Goed passen
Een skischoen moet zo nauwkeurig en precies mogelijk de kracht overbrengen van je lichaam naar je ski’s. Schoenen moeten daarom goed passen en bij je skiniveau passen. Alle grote merken voeren verschillende modellen schoenen waardoor voor iedereen wel een passende schoen te vinden is. De goede maat van een skischoen is als je rechtop staat je de voorkant van de skischoen net raakt en als je in skihouding gaat staan, je tenen net ‘vrij’ komen. Dit lijkt, zeker voor beginners te krap, maar hierdoor hoef je een schoen niet te strak te zetten en voorkom je koude en afgeknelde voeten.

Flex
Om de stijfheid van een schoen uit te drukken heeft Nordica ooit de term Flex geïntroduceerd, tegenwoordig gebruiken alle skimerken deze term om de stijfte uit te drukken. Deze flex wordt in cijfers uitgedrukt, hoe hoger hoe stijver. Het is echter heel erg jammer dat deze cijfers niet gestandaardiseerd zijn. Zo zijn de schoenen van het ene merk niet met het andere te vergelijken. Om dit verhaal nog wat moeilijker te maken reageren verschillende schoenen anders op kou, de ene schoen zal er amper stijver door worden terwijl een andere schoen keihard wordt.

Progresief
Naast de flex is de progressie van skischoenen ook belangrijk. Dat wil zeggen hoe veel stijver de schoen wordt naarmate je deze verder door duwt. Gevorderde skiërs zullen baad hebben bij een zeer progressieve schoen die steeds stijver wordt bij een hogere druk. Cruisende recreatieve skiërs zullen liever met een meer neutrale schoen skiën.

Lekker zitten
Moderne skischoenen hebben tussen de 2 en 4 ‘buckels’ en een brede klittenbandband hiermee is een zeer precieze afstelling mogelijk. Zorg dat je voet ‘vast’ zit zonder deze af te knellen. Een goede skihouding behoort vanuit de skiër te komen en niet vanuit een te strakke schoen. Bij veel schoenen kan ook de ‘forward lean’ aangepast worden, dit kan zonder problemen gedaan worden naar eigen inzicht. Het aanpassen van de ‘canting’ (zijdelings hoek) kan het beste worden uitgevoerd door een gespecialiseerde skizaak.

Maar wat is nou een goede skischoen? Dit is voor iedere persoon verschillend. Een juiste schoen is heel persoonlijk. Wat voor jou een juiste schoen is hangt af van je skiniveau, wat je van een schoen verwacht, je doelstellingen, het gebruiksgebied en natuurlijk de vorm van je voet. Maar ook je lengte en gewicht hebben hier invloed op.

De opbouw van de skischoen
Een skischoen is opgebouwd uit verschillende delen. De harde plastic buitenkant wordt de buitenschaal genoemd. Het kunststof kan variëren in flex (stijfheid) en dikte.Het deel van de schoen dat om je onderbeen zit, wordt de schacht of manchet genoemd. In deze harde buitenschaal zit een binnenschoen die gemaakt is van zachter materiaal, afgewisseld met hardere delen om de voet te beschermen. De moderne binnenschoen bestaat grotendeels uit een schuimsoort (foam) dat zich naar de voet vormt. Dit kan door de binnenschoen te verwarmen, of gebeurt vanzelf door het dragen. De moderne skischoenen worden gesloten met schnallen. Met deze sluiting kan je heel nauwkeurig bepalen hoe strak de schoen zit. De schnallen haken vast achter een rij ‘tandjes’ en beschikken door er aan te draaien ook over een fijnafstelling. Bovenaan de schacht van de schoen zit een klittenband strap. Met deze strap kun je je scheen nog eens extra fixeren.

Daar waar de schacht is vastgemaakt aan het voetgedeelte, kan de canting aangepast worden, de zijwaartse stand van de schacht. Heermee kun je de stand van de schacht aanpassen aan de stand van de onderbenen (x- of o-benen). Laat dit als je zelf geen verstand van zaken hebt slechts doen bij een goede bootfitter. Tot slot zit hoog achter op de binnenschoen (dus tussen de binnenschoen en buitenschaal) soms een spoiler. Deze wordt vastgemaakt met klittenband. Hiermee kan gevarieerd worden (wel of geen spoiler) in de ruimte bij de kuit en stand in de schoen.

Skischoenen kunnen erg van elkaar verschillen. Dit verschil kan zitten in het merk, maar ook in de verschillende modellen binnen een merk. Belangrijke verschillen zijn de pasvorm en flex van de schoen.

Tips bij het kopen
Waar dien je nu op te letten als je een skischoen koopt? Er zijn immers zoveel verschillende merken en modellen. Ieder met andere nieuwste technische snufjes erop. Daarom hieronder de belangrijkste tips voor het kopen van skischoenen.

1. Knip je teennagels voor je naar de winkel gaat. Met lange teennagels kun je niet goed passen.
2. Neem dunne en naadloze skisokken mee voor het passen.
3. Laat beide voeten opmeten en neem je kleinste voet als uitgangspunt.
4. Neem de tijd voor het passen, en laat je goed adviseren. Ga daarom bij voorkeur op een rustig moment.
5. Pas verschillende modellen, en van ieder model dat bevalt ook verschillende maten. En pas de schoenen aan beide voeten! Iedereen heeft verschil in voetlengte tussen links en rechts.
6. Koop je schoenen niet te groot! Dit is namelijk de meest gemaakte fout. Een schoen die goed past, zit krap en strak. De binnenschoen zal zich na een paar dagen skiën gaan zetten naar de voet en comfortabeler worden. Te grote schoenen zullen zorgen voor ongemakken. Doordat je voet dan te veel ruimte heeft, zul je de voeten en andere beenspieren krampachtig gaan aanspannen om controle te houden. Dat kan leiden tot vermoeidheid en kramp. Ook kunnen er blaren ontstaan en zal de schoen pijnlijk zitten. Veel mensen denken daardoor echter dat de schoen te klein is! Te grote skischoenen kunnen zelfs leiden tot blessures. Daarnaast zal het overbrengen van de bewegingen op de ski’s veel minder direct zijn.
7. Houd er rekening mee dat de maatvoering per merk kan verschillen. Ga daarom op je gevoel af, en niet op de maten die op de schoen staan.
8. Een passende schacht is belangrijk. De schacht moet mooi aansluiten op je onderbeen, zodat je een goede stabiliteit hebt in de schoen. De schnallen moeten tijdens het passen tussen het begin en de helft van de tandjesladder gesloten worden. De binnenschoen zal zich door het dragen namelijk nog naar je been zetten. Moet je vanaf het begin de schallen al bijna op het strakst vastmaken, dan kan de schaal vervormen en daardoor de eigenschappen van de schoen beïnvloeden. Daarnaast moet de schacht in de juiste hoek staan, waardoor de schacht de vorm van je benen volgt (o-been of x-been). Let dus op dat je op de schoen de canting kunt aanpassen.

Schoenen extra aanpassen aan je voet
Zelfs als je bovenstaande tips volgt, kan het soms nodig of handig zijn om de schoen nog extra aan te passen aan de voet. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hoge eisen stelt aan de schoen, bijvoorbeeld als wedstrijdskiër. Maar ook als je moeilijke voeten hebt, met bijvoorbeeld extreem brede voorvoeten, gekke knobbels of een hele hoge wreef. Het is niet nodig om met pijn te skiën, en een goed passende schoen verhoogt duidelijk het skiplezier!

De volgende aanpassingen kunnen gemaakt worden aan de schoen:
1. Het is bij de tips al genoemd: de schacht van de schoen kan aangepast worden aan de stand van je benen, zodat je recht op de ski’s staat. Laat de canting aanpassen aan jouw bouw.
2. Laat een aangepast zooltje maken. Heb je bijvoorbeeld platvoeten, dan corrigeert een zooltje de stand van je voet en de manier waarop deze in de schoen zit. Een zooltje dat aangepast is aan de vorm en stand van je voet, zorgt daarnaast ook voor een directere overbrengen van de bewegingen op de ski’s.
3. De buitenschaal kan uitgedeukt/uitgedrukt worden. Heb je, zoals ik hierboven al noemde, een voorvoet die erg breed is in verhouding met de lengte, dan kan het nodig zijn dat de buitenschaal ter hoogte van de voorvoet breder wordt gemaakt. De buitenschaal wordt dan eerst flink verwarmd. Vervolgens wordt de buitenschaal van vorm veranderd op de benodigde plek(ken), door deze vanaf de binnenkant naar buiten te drukken. Daarna moet de buitenschaal enige tijd afkoelen, met de ronding die de vorm verandert er nog in. Als de schaal niet goed wordt afgekoeld, dan zal de buitenschaal weer de oude vorm aannemen. Door uitdeuken kan de schaal ook aangepast worden aan bepaalde gekke knobbels op de voet. Uitdeuken wordt toegepast als de buitenschaal veel moet worden aangepast.
4. De buitenschaal kan daarnaast uitgefreesd worden. Dit wordt gedaan als de vorm van de buitenschaal slechts een beetje aangepast moet worden. Bijvoorbeeld als fine-tuning na het uitdrukken, of bij kleine knobbeltjes waar je niet veel last van hebt. Bij het frezen wordt er een klein laagje plastic aan de binnenkant van de schaal weggeschraapt.HEAD Ski, Collection Winter 2013/2014, Arlberg, Lech-Zuers, Austria 5. Je kunt er ook voor kiezen om e

en binnenschoen te laten schuimen (foamen). Dan wordt de hele binnenschoen aan je voet aangepast. Je gaat dan met je voeten in een binnenschoen staan waar nog geen vulling in zit. Vervolgens stap je met die binnenschoen in de buitenschaal. De skischoenen worden vervolgens meestal vastgezet, en je kunt je vasthouden aan handgrepen. Vervolgens wordt er onder hoge druk aan de achterkant en bovenkant van de schoen schuim in de binnenschoen geperst, terwijl jij jezelf aan de handgrepen zo goed mogelijk naar beneden trekt en zoveel mogelijk druk geeft onder je voeten. Het schuim is eerst nog vloeibaar en vult alle ruimtes tussen de binnenschoen en buitenschoen op, voordat het er bij de tenen weer uitgeperst wordt. Door zoveel mogelijk je voeten in je schoen te drukken, loop het schuim niet onder je voet. Het schuim zal afkoelen en uitharden. Op die manier heb je een binnenschoen die perfect om je voeten sluit, en perfect aansluit op de buitenschaal.

Wat we doen

Wat we doen

  • http://www.bolsterwintersport.nl/product-categorie/skischoen/
Onze skischoenen